čtvrtek 11. srpna 2016

recept / zdravé domácí pamlsky


Tak jsme je taky museli vyzkoušet! Domácí želatinové bonbony!


Je to absolutně jednoduché, funguje to a je to chutné. Stačí k tomu jakákoli 100% ovocná šťáva (nejlépe čerstvá vymačkaná z ovoce, ale poslouží i kupovaná v podobě 100% džusu) a agar-agar, který se vyrábí z mořských řas a funguje jako želatina (seženete ho ve zdravých výživách apod.). Pokud si chcete život opravdu osladit, přidejte podle chuti také med nebo agávový (javorový, rýžový) sirup.

K 0,5 litru ovocné šťávy (podle zvoleného ovoce mají bonbony samozřejmě kromě různé chuti i různou barvu) v kastrůlku přidejte 5 gramů agaru a přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, sundejte kastrol z plotýnky a rozlijte směs do silikonových formiček (pokud nemáte formičky, poslouží i plochá plastová miska - po ztuhnutí pak velkou placku nakrájíte na malé krychličky). Nechte chvíli zchladnout a pak dejte do lednice, kde ještě nechte alespoň hodinu a půl tuhnout a pak se do nich můžete pustit. V lednici prý vydrží několik dnů (pokud je tedy dřív nesníte).




14 komentářů:

  1. To vypadá úžasně! To se ti povedlo moc.

    OdpovědětVymazat
  2. jej, tohle planuju uz roky k vyzkouseni :D muzu se zeptat, odkud mate formicku s medvidkama? Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to taky dlouho plánovala, než jsem se odhodlala k činu. :D
      Formičku mi přivezla ségra z Francie jako dárek, ale i u nás je plno podobných, v různých cukrářských obchodech apod. Tereza

      Vymazat
    2. Mám hodně podobné z obchodu nanu-nana 😉

      Vymazat
  3. Zkousela jsem vloni a daji se pouzit i vanocni nebo jina vykrajovatka. Syna, tenkrat 15 mes to moc bavilo;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsme loni vykrajovali hvězdičky :-)

      Vymazat
  4. To vypadá dobře! Hned jsem dostala chuť to vyzkoušet :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, vypadá to moc pěkně. Mé děti želatinové bonbony mají rády a tohle by je bavilo i vyrábět. Ovocná šťáva... tím je míněna šťáva vymačkaná z ovoce nebo sirup/džus apod? Děkuji. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslouží v podstatě cokoli z toho, co píšeš, ale aby zůstaly skutečně zdravé, tak bych ten sirup vynechala (i domácí je plný cukru) a použila buď kupovaný 100% džus nebo čertvě vymačkanou šťávu z ovoce. :) Tereza

      Vymazat
    2. Díky, jdeme dneska na to! :-) Markéta

      Vymazat
  6. Ani jsem netusila, ze existuje tato moznost, krasa:-). M.

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Terko, bonbóny vypadají krásně, ty formičky jsou opravdu luxusní! Také jsme bonbónky vyráběli, po převaření šťávy vydrží bonbóny v lednici dlouho, já jsem jednou zkoušela (kvůli zachování vitamínů) z čerstvé šťávy a po týdnu se zkazily. Pro nás dopěláky jsem navíc přidávala jemně strouhaný zázvor, dodá šmrnc a je fajn na nachlazení. Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za info i za další nápady! :)
      Zatím jsem neměla možnost vyzkoušet, jak dlouho vydrží (snědli jsme je :), takže jsem ráda, že to vím od vás, příště jich můžu udělat víc do zásoby. Tereza

      Vymazat