pátek 19. července 2013

kmínová středa



kmínový chléb s pivem

500g hladké mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, 60 g másla, 4 lžičky celého kmínu, 2 vejce, 180 ml podmáslí (já použila napůl se syrovátkou z domácí lučiny), 180 ml piva

ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a sodu, do směsi nastrouhejte máslo a vmíchejte kmín

v jiné míse promíchejte vejce, podmáslí a většinu piva a pak přidejte k moučné směsi - lžící poté vymíchejte řidčí těsto - podle potřeby přilijte zbytek piva

těsto vyklopte na pomoučenou plochu a jemně zapracovávejte asi 10 minut - pak z něj vytvarujte oválný bochník tak, aby se vešel do formy o velikosti 13x23 cm (já jsem použila formu na biskupský chlebíček), na povrchu bochník párkrát našikmo přejeďte zubatým nožem

pečte 1 - 1 a 1/4 hodiny uprostřed trouby předehřáté na 180 stupňů, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde z těsta suchá

nechte vychladnout na mřížce

vynikající ke svačině s domácí lučinou :)


vepřové na kmíně s vařeným bramborem

500 g libového vepřového masa, 1 větší cibule, kmín celý a drcený, sůl, bílý pepř, olej, 2 lžíce hladké mouky, půl lžičky vegety, 1 lžíce másla

na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a přidáme půl lžičky celého kmínu, lehce osmažíme, přidáme maso nakrájené na kostky a necháme pod pokličkou dusit ve vlastní šťávě

když se šťáva vydusí, podlijeme vodou, přidáme vegetu, sůl, pepř a mletý kmín dle chuti

dusíme, až maso změkne, poté zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a necháme povařit

nakonec přidáme lžíci másla

druhý den jsem si ji dala k obědu s rýží a byla taky parádní :)

(recept na chléb převzat z apetitonline.cz, kmínová omáčka z toprecepty.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat